Archívum
ico impressum ico archiv  ico search ico user

 Támogatók: gyoremblema l  nka little

 

Kilenc történet, amely a zene, a hang és a szöveg által láthatóvá válik

 

FB cover v3


A Képtelen mozi című hangoskönyv Hekl Krisztina író, és Kondor Péter zeneszerző közös művészeti projektje. A kilenc novella Hekl Krisztina Szabadulójáték című kötetében szerepel (Ambroobook Kiadó, 2016). Írója saját optikáján keresztül láttatja a valóságot, a maga alkotta univerzumban kalauzolja olvasóját.  Kezében a toll olyan, mint a tű a földrengésjelző készülékben, felnagyítva ábrázol minden apró rezgést, előrejelzi a drámai fordulatokat, néha gyomron vág, máskor felemel. A hangoskönyv realista kisprózák, tárcanovellák gyűjteménye, hiperrealista, mikrorealista stílusban írt művek. A hiperrealista szó arra utal, hogy a szerző a valóság apró részleteit hűen, vagy akár felnagyítva ábrázolja, hétköznapi szereplőkről ír, hétköznapi történésekkel és szavakkal. Keptelen mozi facebook reklamAz egyre stresszesebbé váló világunkat a hangoskönyv szereplői mutatják be különféle hangokon keresztül, az érzéseiket elfojtóktól, a menekülőkön át a megalkuvókig terjedő skálán. Ugyanaz a város más és más arcát mutatja a különböző generációknak, saját szemüvegén keresztül látjuk az identitását kereső fiatal lány, a taxisofőr, az irodai dolgozó és más karakterek életét. A novellák szövege szépirodalmi igényességgel megírt, azonban a hétköznapi olvasó számára is fogyasztható és élvezhető, elsősorban hozzájuk szól. A lemez küldetése közelebb vinni a felgyorsult világ nyomása alatt élő, a világhálóról ömlő képekre, filmekre, információtöredékekre koncentráló mindennapok emberét a szépirodalomhoz. A hangoskönyv témái igazodnak a társadalmi problémákhoz, mint a csereszabatos párkapcsolatok, egzisztenciális problémák, a média által sugallt ideáknak való megfelelés, és a többi.drMariasA szövegek plasztikusak, szinte láthatók, tapinthatók, az események peregnek, vagy megállnak és kimerevednek a térben és időben, kézenfekvő volt tehát az ötlet, hogy Kondor Péterrel közösen hangoskönyvet készítsenek belőlük. A produkció páratlan, hiszen ötvözi a hangjátékot, a zenét és az irodalmat. Minden novellához más és más zenei stílus illik, Kondor Péter zeneszerző kiválóan érezve ezt, kilenc darabot komponált és biztosította a tökéletes mozi atmoszférát is.
A lemez nemcsak a látók számára válik kuriózummá, hanem a vakok és gyengénlátók is közelebb kerülhetnek általa a kortárs irodalomhoz. A borítón található braille írás és QR kód is ezt a célt szolgálja, a május 12-én 19:00 órakor, az A38 állóhajó kiállító termében tartandó lemezbemutatón pedig a közönség is találkozhat, beszélgethet a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének tagjaival, hiszen a műsor az ő aktív közreműködésükkel készül.

Ludditak1A lemez készítésében hatalmas szerepet vállalt a Ludditák két MC-je, Fiáth Marianna és Fiáth Titanilla, illetve drMáriás. Tita és Móki rendhagyó módon a lemezen nem rappelnek, hanem novellákat olvasnak fel, drMáriás pedig szaxofonszólójával emeli a hanganyag színvonalát. A többi előadóról sem szabad megfeledkezni, a hangoskönyv készítésében részt vett Szabados Zsuzsa színművész, Magyarósi Andrea, Draskóczi Ágnes, Rakovits István gitárművész, Vöröss Ferenc, Bella Gábor, illetve egy kutya (Flopi) és egy nyúl (Bodza) is.

 

Hekl Krisztina, Kondor Péter: Képtelen mozi – hangoskönyv-bemutató

2017. május 12. (péntek), 19 óra, A38 Hajó

 

Az esemény honlapja: https://www.a38.hu/hu/program/keptelen-mozi
Ízelítő:
https://www.youtube.com/watch?v=ECG4wNmILfY&t=85s
https://www.youtube.com/watch?v=DBdnVfZXvYk&t=7s