Archívum
ico impressum ico archiv  ico search ico user

 Támogatók: gyoremblema l  nka little

Csupasz ólomkatona

 

– Hívd ide anyádat – leheli apám a takaró alól.
– Alszik.
– Szarnom kell, fiam.
Kerüli a tekintetem, a falat bámulja. Leveszem az infúzióról, és felültetem, a takaró be van szorulva a dereka alá, felszisszen, ahogy lerángatom róla. Nem szól, csak az arca torzul el, mint évekkel ezelőtt, amikor hazajöttem az első iskolanapomról.

A másodikosok betörték az orrom, az arcom úgy bedagadt, hogy alig láttam. Anyám tépte a haját, hívta volna a mentőket, de apám legyintett, és elém tolt egy pohár pálinkát. Ivott belőle, hogy lássam, nem olyan szörnyű az, majd megtámasztotta az orrom oldalát a tenyerével, és visszarakta a csontot. Másnap kivitt az udvarra. Két dolog számít, ha verekszel, mondta. Te üss előbb, és ne kerülj a földre. A virágágyásba szúrt egy embernagyságú szalmazsákot, és megmutatta, hogy vállszéleségű terpesz, egyenletes légzés, kezek az áll előtt. Támadáskor ordíts, összeszarják magukat tőle. Begyakoroltatta velem a jobb- és balhorgot, a telitalpas rúgást. Először fejelj. Azzal nem tudnak mit kezdeni. Ha elvéted az orrát, üss, vagy rúgj. Ököllel szemet, torkot, vesét célzol, lábbal a tökeit és a térdét. Addig vertem a szalmazsákot, míg darabokra nem hullott. Karmolni, harapni is lehet, tette még hozzá, amikor bementünk. Két nappal később a körmöm alá száradt vérrel jöttem haza, és nem volt bedagadva semmim.

A hóna alá nyúlok, fogom a derekát, úgy állítom lábra. Átkarol, rám nehezedik.

– Tudsz járni? – kérdezem.
Legyint, és tesz egy tétova lépést. Elcsoszog az ajtóig, de a küszöbnél sípolni kezd a tüdeje. A folyosón nem érem el a villanykapcsolót, botladozunk a sötétben, hirtelen elveszti az egyensúlyát, előredől, épp csak megtartom. Elengedem a derekát, hogy kapaszkodót keressek, az ujjaim valami hideg köré fonódnak, tudom, a kilincs az. Felmelegszik a szorításom alatt, lassan lecsúszik róla a kezem, már csak a végét fogom, a gömbölyű részt, olyan érzés, mintha egy ólomkatona fejét markolnám, amit együtt öntöttünk régen.
Alsó tagozatban minden évben tartottak kézműves vásárt. A legtöbben karkötőket és nyakláncokat árultak, az ügyesebbek flexxel vágott fakardokat, kötött tarisznyákat. Apám harmadikban találta ki, mekkora sikere lehetne az ólomkatonáknak. Sólisztgyurmából készítettük a mintafigurákat, egy országalmát tartó Mátyás királyt, egy lóról nyilazó Attilát és egy gépfegyvert tartó világháborús honvédet. Gipszbe nyomtuk őket, arccal előre, aztán hátra, majd kihúztuk, épp mielőtt megkötöttek volna. A két gipszlapot összeillesztettük, és olvasztott ólmot öntöttünk bele. Húszat csináltunk mind a háromból, és ki is festettük őket, arannyal a babérkoszorút Mátyás fején, barnával a szíjat Attila derekán és sötétzölddel a kulacsot a katona övén. Az összeset eladtam, még rendelések is érkeztek, sose láttam azelőtt annyi pénzt.
Elengedem a kilincset.
– Így nem megy, apa.
Felemelem a derekánál fogva. Hiába ellenkezik, túl gyenge. A mosdó legalább negyven lépés, de meg se érzem, olyan, mintha egy kupac mosott ruhát cipelnék. A vécécsésze előtt leteszem, s lehajtom neki az ülőkét. Indulnék kifelé, de megmarkolja a kezem. Felhúzza a hálóingjét, az ablakon beszűrődő holdfényben látom a karját. Vékony, lóg róla a bőr, és remeg, mint az ujjam a ravaszon, amikor először vitt az erdőbe puskával lőni.
Gewehr 98-as, mondta, ahogy a tisztásra értünk. Dédapádé volt a balkáni fronton, egyszer a tiéd lesz. Lófarokba kötötte a haját, és letette a hátizsákunkat egy korhadt fatönkre. Kivette a lövedékeket, ötöt a tárba pattintott, előretolta a zárat. Ha félsz, dugd be a füled. Becélzott egy tönköt a tisztás túloldalán. A puska eldördült, repült mindenfelé a faforgács. Mindig a földnek tartsd, mondta, és a kezembe adta. Akkor emeld emberre, ha meg akarod lőni. Elsőre nem kattintottam le a biztosítékot, másodjára véletlenül húztam meg a ravaszt, harmadjára rosszul fogtam, és vállba rúgott, hogy azt hittem, sírva fakadok. A negyedik mellément, az ötödik talált. Apám mosolygott, és megtanított tölteni. Este kétszer is kezet mosatott velem, de ha jól megszagoltam, még elalvás előtt is éreztem a fémszagot az ujjaimon.
Lassan ereszkedik az ülőkére, fogom a kezét. Egyszer csak megdermed, pedig már majdnem lent van.
– Tartalak, apa.
– Nem hajlik a térdem.
Csend, csak a bojler zúg a szomszéd szobában.
– Akkor csináld állva.
Nem néz rám, a csempét bámulja a földön. Arrébb csúsztatja a lábát, a kezembe nyomja a felhúzott hálóinget, a vállamba kapaszkodik. Nagyokat nyel, ugrál az ádámcsutkája, a teste mozdulatlan, érzem, ahogy megfeszül, mint amikor a Bükkben kirándultunk, és ránk szakadt a hóvihar.

Reggel indultunk, estére hazaértünk volna, ha nem kap el a havazás. Keresünk egy barlangot, mondta apám. Kötelet csomózott a derekamra, a másik végét a sajátjára erősítette. Alig láttam a hótól, nem tudom, mennyit gyalogoltunk a fák között, végül egy sziklafal előtt álltunk meg. Apám letérdelt, és bekúszott az üregbe. Odabent száraz volt, de sötét, alig tudtam felegyenesedni. Medvebarlang, mondta.A zseblámpával a barlang végében szétszórt gallyakra, falevelekre világított. Ha visszajön, azonnal mögém ugrasz. Kezembe nyomta az egyik paprikaspray-s flakont, majd tüzet rakott az ágakból, a levelekből, a falra tapadt mohából. Akadályt épített a bejárat elé, havat olvasztott, betekert a hálózsákjába. Úgy tettem, mintha aludnék, közben néztem, ahogy tízpercenként kimegy arrébb kotorni a leesett havat, nehogy bent ragadjunk. Másnap délben keltett. Elállt. Pár órával később már parkolót kerestünk a lakásunk előtt. Anyám egész este kiabált vele, hiába mondtam neki, semmi bajom. Nem értettem, miért ismételgeti, hogy és mi a szart csinálsz, ha visszajön a medve? Biztos voltam benne, hogy kitalált volna valamit.

Nem nézek oda, de hallom a csobbanásokat. Apám felnyög, érzem, hogy a combomra fröccsen valami. Lepillantok, vizes a lába, a sípcsontján sötét cseppek csorognak. A ruhája is olyan. Kinyúlok a vécépapírért, közben elejtem a hálóinget, leesik a lába köré, egy kis része belóg a vécébe, mire utánakapok, tiszta víz az egész. Zsibbad a karom, büdös is van már, de még mindig hallom a loccsanásokat, aztán apám nyög egy utolsót, és elhalkul minden. A kezébe nyomom a vécépapírgurigát. Egy pillanatra találkozik a tekintetünk, de rögtön elrántja a fejét.
– Holnap veszek pelenkát – mondom, és megszorítom a vállát. Remeg a keze, ahogy hátranyúl, majd az egész teste rázkódni kezd. Arra gondolok, hogy sír, de nem vagyok biztos benne. Csak a vécépapír és a bőr súrlódását hallom.

Vanda és az édes élet 

 

Böbe megbolondult. Totál bekattant. Mióta Vanda kijelentette, hogy lent marad Szegeden, és ne várjuk haza hétvégenként, Böbével nem lehet bírni. Kimarad esténként, rögtön letusol, amint hazaérkezik, és egy olyan munkatársnőjére hivatkozik, aki fél éve kilépett tőlük. Amikor erre felhívom a figyelmét, azt mondja, lehet, azt hitte, már elfelejtettem. Nem, nem felejtettem el. Akkor hol van esténként, kérdezem a nejem, de ő csak széttárja a kezét, hogy jól van, lebukott, de nem érdekli. Semmi sem érdekli.
Mondom neki, hogy éhes vagyok. Ő pedig ahelyett, hogy a konyhába ballagna, elkezd okoskodni:
- Felnőtt ember vagy. Odamész a hűtőhöz, és csinálsz valamit magadnak.
- Én ugyan nem, meccs van. Még jó, hogy a félidőben jöttél.
- Nem főzök.
- Nem?
- Nem.
- Akkor hozz sört.
- Honnan?
- A kisboltból. Talán még nyitva van.
- Természetesen. Már indulok is.
Soha nem hoz. Egy ideje hiába mondom neki. Nem működik Böbe.
Nem csinál semmit. Ténfereg a lakásban. Ténfereg a világban. Nem találja a helyét. Hiába mondom, hogy a konyhában van dolga. Rám sem hederít. Álldogál a nagyszobában. Átmegy a hálóba, majd a szobájába. Lefekszik. Beleolvas a kedvenc újságjába. Brit Nők Lapja. Az emancipált, felvilágosult asszonyok hetilapja. Csak szeretném. Akik mindig megtalálják a helyüket otthon. De jó lenne már. Szót értenek a párjukkal. Istenem, de régen volt. Elképzelem, hogy Böbe tud autót szerelni, beverni egy szöget a falba, kicserélni egy izzót, ismeri az európai klubcsapatok játékosait, bárkivel kiáll szkanderezni, és öt konyak után bárkit felpofoz.
Igen, Böbe ilyen volt annak idején. Szeretett motorozni, kapálni a telken, még lövészklubba is jártunk. Úgy volt, hogy raftingolunk, meg ejtőernyőzünk, és még ezer dolgot kipróbálunk, főleg az összes elénk kerülő szeszes italt, sört, és konyakot, én mindig sört, Böbe mindig konyakot, és ez két évig ment is, aztán jött Vanda, és minden megváltozott. Böbe azóta is azt az utolsó, tizennyolc évvel ezelőtti Brit Nők Lapját lapozgatja. Benne van a jelentkezési lapja a Vad Csaj játékra. Nem küldte el. Nagyobb feladat várt rá.
Böbe igazi hős lett. A hétköznapok hőse. A pelenka, a bébiételek, az éjszakázások hőse. A megértések, szülői értekezletek, önfeláldozások hőse. A kamasz lélek torreádora. Vanda idomára. A család hőse. A Vad Csaj. Mindig az volt. A legvadabb pedig akkor lett, amikor Vanda leköltözött Szegedre. Azt kérte, kössem be a szemét, úgy akar vezetni.
Vanda sosem volt jó tanuló. Igazából nem is láttam tanulni. Mindig valamelyik barátnőjénél volt. Azt mondta, együtt írják a leckét. Aztán ott is aludt. Alig láttam Vandát.
Sosem rendezett születésnapi bulit. Nem hívott hozzánk senkit. Pedig Böbe jól főzött. Főleg a rakott húsokat. Húst hússal. Vanda hamar vegetáriánus lett. Böbét ez nem zavarta. Böbét csak Vanda zavarta. Hogy sosem ölelte meg.
A fontos dolgokat Vanda mindig levélben írta meg. Azt is, hogy vidékre megy egyetemre. Kollégiumba. Aztán, hogy van az a Miklós. Szegedi fiú. Tetszik neki. Odaköltözik hozzá. Mármint Miklós családjához.
Böbe napokig nem jött haza. Azt mondta, végigjárja a régi helyeket. Mindenhol megkóstolta a konyakot. Egyre fátyolosabb szemmel nézte a mobilja képernyőjét:
- Le ne gyertek. Jól vagyok. Jó helyen.
Böbe, amikor hazatámolygott végre, épp egy Bundesliga-meccset néztem, a Dortmund–Hertha mérkőzést, mondtam, hozzon két sört, és nézzük együtt, ő azonban Vanda szobájába ment, és lesöpörte az asztaláról a díjakat, érmeket, okleveleket.
Mindig ő vitte edzésre. Vanda csak szerválni tudott jól. Alacsony volt, és lassú. De iszonyú erővel tudott ütni. Akárcsak Böbe.
Odaálltam az ajtóba, hogy üssön engem, miattam van az egész.
- Jobb, ha nem. Újra járok edzésre.
- Karate?
- Hívd, ahogy akarod.
- Szeretlek
- Én nem.
A múlt héten volt a huszadik házassági évfordulónk. Lementünk a sarki pizzázóba. Böbe száz százalékos avokádólevet kért. Én sört. Volt literes korsó. Ahogy mindig, most is kétféle pizzát rendeltünk. Én vaddisznómájasat, Böbe nyolcvitaminosat. Lehülyéztem, de azt mondta, akkor is azt kér.
Vacsora közben elmondta, hogy pszichológushoz jár. Hetente kétszer. És jó. Néha sírni is szokott. Persze, feleltem. Ezt olvastad valahol. Mostanában annyit olvasol, mint az elmúlt húsz évben összesen.
- Igényem van. Érted? Igényem.
- Az a bajod, hogy szabad vagy. És nem tudsz mit kezdeni vele.
- Egy frászt. Csak nem tudok úgy élni, mint eddig.
- Akkor költözz el.
- Oké
Vanda szobájából nem sok minden maradt, ami a korábbi állapotára hasonlítana. A poszterek, személyes tárgyak a szemetesben végezték. A Vad Csaj jelentkezési lapja került ki a falra, Vanda ágyára pedig Böbe felhúzta az ágyneműjét.
Tudtam, nehéz időszak ez. Alig szóltunk egymáshoz. Én meccset néztem, ő pedig fogalmam sincs hol volt, mit csinált. Aztán ma reggelit készítettem Böbének.
- Nagy újság van. Olvastad?
- Nem. Te vagy internetfüggő.
- Vanda felrakott a fészbukra egy eseményt. Miklós családjánál ma este halvacsora.
- Ott a helyünk.
Böbe már öltözik is. Bőrnadrágba bújik. A szekrény aljából előhúzza a régi bőrkabátját.
- Mit nézel? Tegnap vettem egy motort.
Bólogatok. Induljunk. Vár az ismeretlen.